Çölyak Hastalığı (Gluten Enteropatisi)
Çölyak, ince bağırsak hastalığıdır. Buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içinde bulunan gluten adında bir proteine karşı ince bağırsağın yaşam boyu süren emilim bozukluğudur. Bu tahıllarda glutelin ve prolaminin eşit miktarda olmasından dolayı su ile birleşmesi sonucu gluten kompleksi oluşur.Çölyak hastalarına mısır ve pirinç önerilmektedir çünkü mısır ve pirinçte gluten oluşumu gözlenmemektedir.
Hastalığın belirtileri ilk olarak anne sütü veya diğer sütlerle birlikte buğdaylı, yulaflı, çavdarlı ek besinlere başlamasıyla oluşur. Ek besinler az az verildiğinde hastalık bulguları gözden kaçmakta ve bu çocuklar daha ağır bir tablo ile hastaneye getirilmektedir. Buğday, çavdar, arpa ve yulafın diyetten çıkarılması ile belirtiler düzelir.
Beslenme Tedavisi,
Esas tedavi diyetten glutenin çıkarılmasıdır. Diyet, çocuğun malnütrisyon durumu göz önüne alınarak enerji, protein, yağ, vitamin ve mineral dengesi sağlanmalıdır. Besinler azar azar ve ishal sıklığına göre verilmelidir. Yağ sınırlaması getirilen çocuklarda ağırlık kaybını önlemek için orta zincirli yağ asitleri (MCT) kullanılması gerekir. MCT bebeklerde mamalarla, büyük çocuklarda MCT yağları olarak yemeklere azar azar katılmalıdır.
Büyük çocuklarda pişirme yöntemlerine özen gösterilmelidir. Sindirimin zor olması nedeniyle kırmızı, yeşil lahana, kurubaklagiller, soğan, taze çekirdekli meyveler, kızartma, baharatlı yağlı et, yağ eklenmiş besinler bir süre verilmemelidir.
Genel olarak düzelme sağlandıktan sonra glutensiz maddelerin tümü tüketilebilir. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta besinlerin glutensiz olmasıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder