D vitamini yağda eriyen bir vitamindir. Bağırsaklarda yağlarla birlikte emilir. Yağ kısıtlı diyetlerde karaciğer ve safra yolları hastalıkları ile yağ malabsorpsiyonlarında D vitamini emilimi azalır. İnsan için en iyi D vitamini kaynağı güneş ışığıyla deride oluşandır.
En fazla D vitamini içeren besin balık karaciğeri ve yağlarıdır. Bu nedenle balık yağları tedavide kullanılabilir. Diğer besinlerdeki D vitamini miktarı süt veren hayvanların ve kümes hayvanlarının güneşten yararlanmalarına göre değişir.
Anne sütündeki D vitamini miktarı düşüktür. (15-40 IU/100 ml) günlük gereksinmeyi karşılamayabilir. Bu yüzden bebeklere doğumu izleyen ilk haftalar içerisinde D vitamini verilmelidir. Gebelik süresince annenin D vitaminini yeterli alması fetüs için önemlidir.
Günlük gereksinme her yaş için 400 IU, prematüre bebekler için ilk aylarda bu değerin iki katı kadardır. Güneşten yararlanan kişilerde gereksinim azalır.
Fakat sadece besinlerle D vitamini gereksinmesi karşılanamayabilir. En önemli D vitamini kaynağı güneştir.
D Vitamini Kaynakları
- Yağlı balıklar ve yağları (8000-400000 IU/100 g)
- Köpek balığı (1200-10000 IU/100 g)
- Kılıç balığı (1000 IU/100 g)
- Terayağ (10-100 IU/100 g)
- Peynir (12 IU/100 g)
- Süt (<4 IU/100 g)
- Bütün yumurta (50-60 IU/100 g)
Yorumlar
Yorum Gönder