Çocuklarda Beslenme Durumu









 Beslenme: Anne karnından başlayıp bireyin büyümesi, gelişmesi, sağlıklı olarak yaşamını sürdürebilmesi için gerekli besin öğelerinin yeterli miktarda alınarak kullanılmasıdır. Sağlığın korunması ve iyileştirilmesinde en önemli etmenlerden biridir.
   Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenme her birey  için önemli olsa da çocuklar için ayrı bir önem taşır. Çünkü çocukluk döneminde kazanılan beslenme alışkanlıkları ömür boyu devam etmektedir. Çocuklarda yeterli ve dengeli beslenme, büyüme ve gelişmenin  devam etmesi için önemlidir. Yetersiz besin alımı cinsiyet gelişimini geciktirmekte ve büyümeyi yavaşlatmaktadır. Bunlarla birlikte kemik ve bilişşel gelişimde, hastalıklara karşı direnç kazanmada ve ileri yaşlarda görülebilecek kronik hastalıkların önlenmesinde çocuklukta kazanılan beslenme alışkanlıkları önemlidir.
   Besin seçimi değişik faktörlerle  meydana gelir. Bunlar; açlık, cinsiyet, besinlerle ilgili yaşanan deneyimler, besinlerin lezzeti, aile, arkadaş çevresi, okul ortamı, yakın çevredeki bireylerin örnek alınabilecek davranışları, sağlıklı beslenmeye verilen önem, ücretler, besinlerin bulunabilirliği, reklamlar gibi çevresel ve bireysel etmenler besin seçiminde değişikliklere neden olmaktadır.
Yaş ilerlemesi ile bağımsız yaşamın ortaya çıkması, ev dışında yemek yeme sıklığının artması, fiziksel görünüş ve vücut ağırlığına gösterilen önem, arkadaş çevresinin fikirlerine önem verilmesi, onay beklenmesi, yoğun okul ve ders programları da yeme  davranışları ve besin seçimleri üzerinde önemli etkilere sahiptir.
   Çocukların diyetinde yeterli sebze ve meyve tüketmediği bilinmektedir. Bu da vitamin mineral  alımını düşürmektedir.
Besin seçiminin bilinmesi obezite ve besin yetersizlikleri gibi çocuklarda görülen sorunların önlenmesi için önemlidir.

Yorumlar