BULİMİYA NERVOZA








Bu rahatsızlık oburca yeme olarak da bilinir. Kısa zamanda çok fazla kalori alırlar. Yemekten sonra kendilerini kontrolden çıkmış hissederler ve yediklerini çıkarırlar. Bunu kusma ve ya laksatif ilaç kullanımı şeklinde yaparlar. Kişi önce yiyecekleri kendine yasaklar. Bu sadece birkaç gün sürer. Sonra bu yiyeceklerden aşırı derecede tüketmeye başlar.Sonra suçluluk duygusu ile bunu çıkarma yoluna gider. Bu kişiler:

  • Bir anda aşırı miktarda besin tüketirler. Bu yaklaşık öğünde 1000-10000 kalori arasındadır. Genellikle tatlılardan oluşan, enerji içeriği yüksek tüketimi hızlı ve kolay olan yiyeceklerdir. Bunu gizlice gerçekleştirirler.
  • Yerken otokontrolü kaybederler sonrasında suçluluk duyarlar. 
  • Bir anda aşırı yeme sonrasında kurtulma isteği oluşur. Bunu kendini zorlayıp kusarak, müshil ile, idrar söktürücülerle, oruç tutarak ya da yoğun egzersiz yaparak gerçekleştirirler.
  • Bu tanının konulabilmesi için en az üç aydır haftada iki kez bu davranışı tekrarlıyor olması gerekir. 
   Bu hastalar genelde evde, tek başına yemek yemeyi tercih ederler. Çoğunda düzensiz yeme davranışı vardır ve normal bir yemek sonunda doymazlar. Çoğu normal ağırlık aralığının üst sınırında ve ya hafif kiloludurlar fakat normal ağırlık aralığının alt sınırını tercih ederler. Tıkanma atağı çoğu hasta için rahatlama ve ödüllendirici bir davranıştır. Madde ve yaygın olarak alkol bağımlılığı sıklıkla görülür.
   Çıkarmaya bağlı dişlerde aşınma, parotis (tükürük) bezi büyümesi, yemek borusu zedelenmesi, karın ağrıları bulimiya nervozanın önemli komplikasyonlarıdır.

Yorumlar